Kategóriák

A vörösbor egyik összetevője megelőzheti a vakság kialakulását

Megtalálható a vörösborban, szőlőben, áfonyában, földimogyoróban és más egyéb növényben – és a Washington University School of Medicine kutatói szerint, leállítja az erek túlburjánzását a szemben, A felfedezés hatással van vakságot okozó szembetegségekre nézve, mint a diabéteszes retinopátia és az időskori makula degeneráció, ami a vakság kialakulásának vezető oka. Az új véredények kialakulása, az úgynevezett angiogenezis, szintén […]

The post A vörösbor egyik összetevője megelőzheti a vakság kialakulását appeared first on Naturahírek Magazin.

Megtalálható a vörösborban, szőlőben, áfonyában, földimogyoróban és más egyéb növényben – és a Washington University School of Medicine kutatói szerint, leállítja az erek túlburjánzását a szemben,

A felfedezés hatással van vakságot okozó szembetegségekre nézve, mint a diabéteszes retinopátia és az időskori makula degeneráció, ami a vakság kialakulásának vezető oka.

Az új véredények kialakulása, az úgynevezett angiogenezis, szintén kulcsszerepet játszik a rák egyes fajtáinak és az atheroszklerozis kialakulásában. Egér retinával folytatott kísérletekben a kutatók azt találták, hogy a resveratrol képes gátolni az angiogenezist. A másik meglepetés annak a módja volt, amelyen keresztül a resveratrol blokkolta a folyamatot.

“Sok kiterjedő kutatás megállapította már, hogy a resveratrol egy öregedésgátló vegyület. Mi szerettük volna megvizsgálni hogy van-e kapcsolat az életkorral összefüggő szembetegség és a resveratrol használata közt” – mondta a Washington Egyetem retina specialistája, Rajendra S Apte,MD , PhD, a tanulmány vezető kutatója.”Voltak tanulmányok a rezveratrol vérerekben kiváltott hatásairól a test más részein is korábban, de nem volt bizonyíték arra, hogy annak lett volna hatása a szemre nézve.”

A kutatók olyan egereket vizsgáltak, amelyeknél abnormális érhálózatnövekedés volt megfigyelhető a retinán lézerkezelés után. Apte csapata azt találta, hogy amikor az egereknek resveratrolt adtak, a rendellenes erek kezdtek eltűnni.

A véredény sejteket laboratóriumban vizsgálva, egy útvonalat azonosítottak – ami eukarióta elongációs 2-es faktorú kináz (EEF2) szabályozott útvonallal volt egyeztethető – ez volt felelős a vegyület védő hatásáért. Ez azért volt nagy meglepetés, mert a múltban készült resveratrolra vonatkozó kutatások más módszert említettek, amit ezek a kísérletek kizártak.

“Azonosítottunk egy biokémiai útvonalat, ami terápiák új célja lehetne”- mondta Apte.”Úgy gondoljuk, alkalmazhatjuk ezt a tudást ott, ahol az angiogenezis romboló szerepet játszik.” Korábbi kutatások a resveratrol öregedésre és elhízásra gyakorolt hatásait vizsgálva azonosították a közöttük lévő interakciót a vörösborban lévő vegyülettel és egy szirtuinoknak nevezett fehérjék csoportjával. Ezek a fehérjék viszont nem voltak kapcsolatban az abnormális véredények növekedésével. Ehelyett a kutatók azt mondják, hogy túlmutatva a rezveratrol vizsgálatán, meg akarják nézni közelebbről az EEF2 utat annak megállapítására, hogy hogyan lehet azt egy sor új terápiára alkalmazni, mind a szembetegségek és más kapcsolódó abnormális angiogenezis esetében.

Apte, a szemészeti és vizuális tudományok, valamint a fejlődési biológia adjunktusa kifejti, hogy azért, mert a rezveratrolt szájon át kapják a beteg, sok jelenlegi kezeléssel szemben preferálnák azt (mint például a szem injekciók). Ez a vegyület továbbá könnyen felszívódik a szervezetben.

Egerekben a resveratrol hatékony volt mind megelőzésre, mind új erek megvédésére és kóros erek fejlődésének megszűntetésére.

“Ez potenciálisan megelőző kezelés lehet a nagy kockázatú betegek kezelésében”- mondja.

Apte hangsúlyozza, hogy az egér makula degenerációjának modellje nem teljesen azonos az emberi szem betegségével. Ezen túlmenően, az egerek nagy dózisban kaptak resveratrolt, sokkal többet, mint amennyit pár palack vörösborban találnánk. Ha a rezveratrol terápiát közvetlenül emberek szembetegségei ellen kellene adni, akkor adagolása tabletta formában lenne indokolt, a nagy dózis szükségessége miatt- tette hozzá Apte.

Három fő szembetegségen segíthet a resveratrol kezelés: időskori makula degeneráció, diabéteszes retinopathia és retinopathia praematurorum. Az életkorral kapcsolatos makula degeneráció magában foglalja a retina központi része alatti rendellenes véredények kialakulását.

A diabéteszes retinopátiában a vérerek nem a retina alatt fejlődnek, hanem belenőnek a retinába. A diabéteszes retinopathia a cukorbetegek mintegy 20 százalékánál okoz vakságot.

Retinopathia praematurorum akkor jelentkezik, ha a koraszülött csecsemő fejletlen retinájában a vér beáramlása gátolt. Válaszul azoknál a gyerekeknél gyakran alakulnak ki kóros erek, ami retinaleválást okozhat és zavarja a látást. Világszerte ez a folyamat 50.000 újszülöttet vakít meg évente.

Apte szerint laboratóriumi felfedezései aktívan gyógyítani tudnak majd vakságot okozó szembetegségeket, rákot és érelmeszesedést is. Ha ez így lesz, akkor egy nap esetleg fel lehet majd használni a rezveratrolt a látás javítására, érrendszeri betegségek és bizonyos rákos megbetegedések esetében is.

The post A vörösbor egyik összetevője megelőzheti a vakság kialakulását appeared first on Naturahírek Magazin.


Forrás:
Datum: 2018-11-18 20:06:27