Kategóriák

A kalcium mítosz összeomlása, avagy csonterősítés 8 lépésben

A kalcium mítosz összeomlása Meglepő módon a legnagyobb mennyiségű kalciumot fogyasztó országokban a legnagyobb a csontritkulás előfordulásának aránya. Nevezetesen Kanadában, USA-ban és a Skandináv országokban –mondja David Wolf, a világ egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő étkezési szakembere. A csontsűrűség ugyanis nincsen egyenes arányban a csonterősséggel.  A csontritkulást ellenőrző klasszikus orvosi tesztek a csontsűrűséget ellenőrzik csupán. Csakhogy […]

The post A kalcium mítosz összeomlása, avagy csonterősítés 8 lépésben appeared first on Naturahírek Magazin.

A kalcium mítosz összeomlása

Meglepő módon a legnagyobb mennyiségű kalciumot fogyasztó országokban a legnagyobb a csontritkulás előfordulásának aránya. Nevezetesen Kanadában, USA-ban és a Skandináv országokban –mondja David Wolf, a világ egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő étkezési szakembere.

A csontsűrűség ugyanis nincsen egyenes arányban a csonterősséggel.  A csontritkulást ellenőrző klasszikus orvosi tesztek a csontsűrűséget ellenőrzik csupán. Csakhogy a csonterősség ennél sokkal több. A csont gyakorlatilag nem más, mint ásványi anyagok egy kollagén rendszerbe zárva. Az ásványi anyagok teszik erőssé a csontot, teherbíróvá, míg a kollagén biztosítja a csont rugalmasságát. Bizonyos gyógyszerek (Fosamax pl.) a csont ásványianyag tartalmát növelik, miközben a rugalmasságát nem. Ezzel tulajdonképpen rontják a csont minőségét, mert sajnos  törékenyebbé teszik azt. Dr Robert Thompson „The Calcium Lie” (A kalcium hazugság) című könyvében azt mondja, hogy mivel a csontok legalább egy tucat ásványból épülnek fel, nagy tévedés ezek közül csupán egyre, a kalciumra kontentrálni, illetve ha ezt tesszük nagy valószínűséggel gyengítjük csontjaink szerkezetét, és idővel csontritkulást idézünk elő.

David Wolf és mások is hangsúlyozzák a nem megfelelő kálciumbevitel számos egészségügyi probléma okozója:

 • Korai öregedés
 • Szív és érrendszeri betegségek
 • Fog és fogínybetegségek
 • Elhízás és diabetesz
 • Alzheimer kór
 • Mell rák és mell ciszták
 • Epekő, vastagbélrák és Crohn-betegség
 • Vesekő
 • Petefészek ciszta
 • Cellulitisz

A nem kívánt helyeken lerakódott kalcium veszélyei

Tovább komplikálja a helyzetet, hogy a nem kívánt helyeken lerakódott kálcium az immunrendszerünk ellen egyfajta pajzsot képez, és otthont nyújt a szervezetbe került nehézfémeknek, rovar és féregirtószerek származékainak és a szervezetbe kerülő műanyagoknak.  Ezért olyan nehéz ezeket a mérgeket kiüríteni a testünkből. És ha már kialakul egy ilyen, az immunrendszer számára alig megközelíthető kapszula bennünk,  természetesen vírusok, baktériumok és gombák is szívesen megtelepednek ott.

Mit tegyünk az egészséges csontokért?

A lerakódásokat nyilván el akarjuk kerülni. Azt is, hogy csontjaink törékennyé váljanak, és veszítsenek rugalmasságukból.  Testünknek nagyobb esélye van a bevitt kalciumot megfelelő módon hasznosítani, ha az növényi eredetű. Hogy néhányat megemlítsünk ilyen például az igazi növényt evő tehenek teje –bármilyen abszurd is ezt kihangsúlyozni, sajnos ma már releváns-, a zöld, leveles zöldségek, a citrus gyümölcsök magjai, a karob, a búzafű, stb.

Louis Kevran, a Nóbel díjra jelölt francia tudós  éveket töltött a szilícium és kálcium összefüggésének kutatásával. Felfedezte, hogy a szilícium és magnézium a szervezetben könnyen hasznosítható kálciummá alakul. Tehát segíthetünk csontjainkon ezek fogyasztásával is.  A szilícium remek forrása például a nyers uborka, zöld paprika, paradicsom és számos gyógynövény, így a mezei zsurló (Equisetum arvense), csalán (Urtica dioica), abrakzab (avena sativa) és az alfalfa.

A lehető legjobb magnézium forrás a nyers, organikus kakaó. Érdemes tehát a minőségi, magas kakaótartalmú étcsokoládét enni -megyek is veszek egy táblával!

A többi, csontjaink és egész szervezetünk számára szükséges 84 ásvány legegyszerűbben a Himalájai sókristályból nyerhető.

Ezek mellett természetesen elengedhetetlen a D és K vitaminok biztosítása is.  Mint tudjuk a D vitamin segít a kálciumfelszívódásban, a K vitamin pedig biztosítja, hogy a felszívódott kálcium a testünkben a lehető legmegfelelőbb helyre kerüljön.

 

Csonterősítés 8 lépésben

A csonterősítés érdekében tehát többféle elhatározást kell meghoznunk és életviteli változtatást kell kieszközölnünk. Ez a befektetés hosszú távon bőven megtérül majd, ugyanis szívünk, ereink, szerveink és csontjaink egészségéről gondoskodnak.

 1. Vegyünk magunkhoz optimális mennyiségű D vitamint akár napsütésből, akár étkezési kiegészítők segítségével. D vitamin szintünket laboratóriumi vér vizsgálattal ellenőrizhetjük.
 2. Biztosítsunk megelelő mennyiségű K vitamin bevitelt savanyított ételekből, zöld, leveles zöldségekből, nyers tejből és sajtból. Továbbá ha szükséges K2 vitamin szedésével. Egészséges, más gyógyszereket nem szedő felnőtteknek Dr Vermeer maximum 185 mcg napi adagot javasol.
 3. Végezzünk rendszeresen bármilyen a gravitáció vonzása ellen irányuló testgyakorlatot. Például séta, futás, jogging, hegymászás. Ide sorolják a step aerobikot is. Mivel ez kifejezetten traumatizálja a medencefenék izmait, lányok és hölgyek kerüljék. Egyik legélvezetesebb idetartozó testgyakorlás a “csúcs fitnesz”. Erről a Második Szív című könyvemben is írtam (101-102. oldal), illetve a masodiksziv.blogspot.be blogra felraktam a részletes leírását, ami alapján akár gyakorolható is. Ha jól csináljuk, a fiatalság hormonnak nevezett növekedési hormonszintünket (human growth hormon) stimuláljuk általa.
 4. Fogyasszuk a helyi, friss, teljes és organikus termékeket, legyen az gyümülcs, zöldség, gabona, tojás, hús vagy pasztörizálatlan tejtermék.
 5. Minimalizáljuk a cukor és finomított gabonák fogyasztását.
 6. Érdemes fontolóra vennünk a jó minőségű, állati eredetű omega3 tartalmú étkezési kiegészítők fogyasztását.
 7. Gondoskodjunk elegendő éjszakai, pihentető alvásról.
 8. Végül pedig, ami napjaink változó világában talán a legnehezebb, tanuljuk meg az életünkben minket érő stresszt megfelelő módon kezelni! Ha kell, segítséggel!

The post A kalcium mítosz összeomlása, avagy csonterősítés 8 lépésben appeared first on Naturahírek Magazin.


Forrás:
Datum: 2018-11-19 16:49:03