Kategóriák

10 titok, amit a fogorvosod nem akar veled megosztani

Mégis tudnod kell, tanácsolja Dr Mercola, hogy a lehető legjobb ellátásban részesülhess. 1-es Számú Titok: A fogorvosod nem biztos, hogy olyan naprakész, mint gondolod. A fogászat rengeteget fejlődőtt az utóbbi években. Különösen sokat változott a gyökérkezeléshez, fogpótláshoz vagy töméshez ajánlatos tömő- és kötőanyagok sora. Ha a fogorvosod nem vesz részt folyamatos továbbképzéseken, kicsi az esélye, […]

The post 10 titok, amit a fogorvosod nem akar veled megosztani appeared first on Naturahírek Magazin.

Mégis tudnod kell, tanácsolja Dr Mercola, hogy a lehető legjobb ellátásban részesülhess.

1-es Számú Titok: A fogorvosod nem biztos, hogy olyan naprakész, mint gondolod.

A fogászat rengeteget fejlődőtt az utóbbi években. Különösen sokat változott a gyökérkezeléshez, fogpótláshoz vagy töméshez ajánlatos tömő- és kötőanyagok sora. Ha a fogorvosod nem vesz részt folyamatos továbbképzéseken, kicsi az esélye, hogy lépést tud tartan a szakma fejlődésével.

2-es Számú Titok: A fogorvosodnak nem biztos, hogy rendelkezésére áll a legfrissebb technológia.

Digitális röntgen. Aki nem ilyet használ, az sötétségben tapogatózik egy elmaradt technológia árnyékában. A digitális röntgen kisebb sugárzással manipulál és könnyebb, pontosabb diagnózishoz segíti a vizsgálót.

Ultraszonikus tisztítás: ez a készülék vibráció segítségével voltaképpen letöri a fogkövet a fogakról, sőt helyenként a fogíny alól is. Sokkal kényelmesebb, mint a hagyományos kézi tisztítás.

CEREC: A CEREC rendszer lehetővé teszi a fogorvosoknak, hogy koronát vagy bevonatot készítsenek egyetlen látogatás alatt. Ez tehát kevesebb injekciót jelent, kevesebb fúrást, és sok kellemetlen ideiglenes megoldások elhagyását.

Diagnodent: Ez egy olyan lézertechnika, amivel a fogorvos fényesítheti a fogakat, egyben segítségével az is megállapítható, hogy van-e lyuk a fogon, illetve milyen mély. Ezzel a technológiával a fogszúvasodást korábbi stádiumban lehet észlelni, mint, mikor azzal a hegyes szerszámmal piszkálgatják a fogat és az ínyet.

3-es Számú Titok: A fogorovosod talán higanyt használ.

A higany egy erős méreg. Norvégiában és Svédországban már betiltották a higany használatát a fogászatban. Sajnos sokkal olcsóbb, mint az újabb tömőanyagok, és könnyebb is vele dolgoznia a fogorvosnak. Ha a fogorvosod nem kompozit tömőanyagokat használ, válassz másik fogorvost.

4-es Számú Titok: Sokszor a fogtechnikai labor fontosabb, mint az orvos maga.

A fogtechnikai laborok készítik a koronákat, a hidakat, a fogszabályzó készülékeket, vagy implantátumokat, stb. Különböző laboratóriumok különböző minőséggel dogloznak.  Kérj információt a laboratóriumról, akikkel az orvosod dolgozik.

5-ös Számú Titok: Nemcsak a fogtömésből áll a jó fogászat.

A jó fogorvos nemcsak lukakat keres a fogakon. Odafigyel rá, hogy van-e a szádban nyoma alvási apnoának, fogíny betegségnek, rákos elváltozásoknak, cukorbetegségnek vagy magas vérnyomásnak.

 6-os Számú Titok: Fogimplantátumokhoz valószínűleg nem megfelelő specialistát használsz.

Mivel a fog implantátumok beültetése általában foghúzást és az implantátum behelyezését jelentik, a páciensek nagy része azt gondolja, hogy szájsebészek a legmegfelelőbb orvosok ennek elvégzéséhez. Nagy tévedés.  Sokkal jobb választás lehet, ha periodontológulshoz mész. Ők az íny betegségeire sepcializálódtak. Tanulmányaik során sokat foglalkoztak a fogíny szövetével és az alatta rejlő csonttal. A fogbeültetéseknél pedig ezzel kell dolgozniuk.

7-es Számú Titok: Rossz tanácsok a protézist illetően végzetesek lehetnek.

A protézis nem vicc. A fogorvosnak meg kell vizsgálnia viselés közben. Eldeformálhatja az arcodat, megronthatja a harapást, és a légút elzárulását is okozhatja.

8-as Számú Titok: A fogorvosod nem biztos, hogy eleget tud az alvás apnoéről.

A leggyakrabban előforduló alvás apnoét az alvás közbeni légút elzáródása okozza. Elég ijesztő betegség. A páciensnek egy éjszaka akár 100-szor is megállhat a légzése. Erre a legelfogadottabb kezelés a folyamatos pozitív légúti nyomás (CPAP), egy olyan készülék alkalmazása, ami alvás alatt az orra helyezett maszkon keresztül folyamatosan levegőt juttat be a légutakba. A CPAP (szi-pap) készülék segítségével a légutakban uralkodó nyomás mindig egy kicsivel magasabb, mint a környező levegő nyomása, ezáltal nyitva tartja a felső légutakat, megakadályozza az apnoe-t és a horkolást.

Egy alternatív megoldásként a fogorvosod az általános orvosoddal egyetértésben alkalmazhat egy olyan készüléket, ami az alsó álkapcsot előrevezeti (MAD). Ezt sokkal kényelmesebb viselni éjjel, és az általa okozott  komplikációk veszélye is kisebb.

 9-es Számú Titok: Nem minden kozmetikai fogorvos képes a mosolyodon javítani.

Bármelyik fogorvos hívhatja magát kozmetikai fogorvosnak. Kérjék referenciákat!

10-es Számú Titok: Hogy kerülheted el a gyökértömést, amire a fogorvosod azt mondja, hogy szükséges.

Nekem egy magyar fogorvos vagy 15 éve ideiglenes fogtömés alá helyezett valamilyen gyulladáscsökkentőt, aminek következtében  a már lüktető gyulladás elmúlt, és ezalatt az ideg is kicsit lejjebb húzódott, megúsztam a gyökértömést, amivel a holland fogorvos ijesztgetett. Később a magyarországi csináltatott rá egy végleges inlayt, és azóta se kellett hozzányúlnunk.

Dr Mercola itt azt tanácsolja, hogy kérjünk úgynevezett ferrul tesztet. Ugyanis ha nincs elég fog a gyökér fölött, tehát a ferrule 1,25mm-nél keskenyebb, akkor a korona úgysem lesz tartós, jobb, ha kihuzatjuk a fogat.

Dr Weston Price, híres fogorvos az 1900-as években, sokat kutatta a fogszuvasodás okait és a gyökérkezelt fogak következményeit. Az utóbbi időben egyre nagyobb orvosi figyelem irányul kutatásainak eredményeire, amik ijesztő összefüggéseket mutattak ki a gyökérkezelt fogak és a páciens egészségi állapota között.  Erről bővebben a blogomon írok: A gyökértömés sokkoló következményei.

The post 10 titok, amit a fogorvosod nem akar veled megosztani appeared first on Naturahírek Magazin.


Forrás:
Datum: 2018-11-16 18:34:31