Kategóriák

Reklám

Tejsav igen, tejsavó nem, avagy a mackósajtban a brummogás esete

Olvasóink gyakran felteszik a következő furmányos kérdést: vajon ehet-e egy tejallergiás tejsavat illetve tejsavót? Nem ugyanaz a kettő? Válasz: Nem ugyanaz. A tejsavban annyi a tejsavó, mint mackósajtban a brummogás.  A cikkünk összefoglalva:  A tejallergiás TEJSAVat fogyaszthat, TEJSAVÓT nem fogyaszthat.  A tejsav egy savanyú anyag, szimpla szerves sav, nem tartalmaz allergén tejfehérjét. A tejsavó egy... Tovább » Olvasóink gyakran felteszik a következő furmányos kérdést: vajon ehet-e egy tejallergiás tejsavat illetve tejsavót? Nem ugyanaz a kettő?

Válasz: Nem ugyanaz. A tejsavban annyi a tejsavó, mint mackósajtban a brummogás. 

A cikkünk összefoglalva: 


A tejallergiás TEJSAVat fogyaszthat, TEJSAVÓT nem fogyaszthat. 
A tejsav egy savanyú anyag, szimpla szerves sav, nem tartalmaz allergén tejfehérjét.
A tejsavó egy sárgászöldes színű folyadék, több összetevőből áll, a túró- illetve sajtgyártás mellékterméke. Tejsavófehérjéket tartalmaz. Éppen ezért allergén, a tejallergiások NEM fogyaszthatják. 

  


Mi a tejsav? Nézzük meg közelebbről!
A tejsav egy nem tejeredetű dolog. Azért hívják TEJsavnak, mert 1870-ben egy Scheele nevezetű vegyész pont a savanyú TEJből izolálta. A tejben lakó, azt megsavanyító mikrobák anyagcsereterméke, ezt találta meg Herr Scheele. Ha nem tejbe helyezzük ezeket a bacikat, hanem egyéb tápközegbe, akkor is termelnek tejsavat!!! Tejsavat találunk pl. a savanyú káposztában is. Sem tejfehérjét, sem tejcukrot (laktózt) nem tartalmaz,  teljesen más kémiai vegyület, szerves sav. Gyakori adalékanyag, ezért E-számot is kapott, ő a E 270. 

Aki többet szeretne tudni a tejsavról, annak szeretettel ajánlom ezeket a forrásokat: 

http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-270-tejsav

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tejsav  és https://en.wikipedia.org/wiki/Lactic_acid 

https://laktozerzekeny.hu/tejsav-es-laktozintolarencia-tejsav-nem-okoz-tuneteket/ 

Mi a tejsavó?
A tejsavó viszont abszolút tejeredetű dolog, és tele van allergén fehérjékkel és egyéb tápanyagokkal, a pontos összetételt ld. itt. .  A  túró- illetve sajtgyártás melléktermékeként keletkezik, sárgás-zöldes színű folyadék. (Ebben a videóban 1 perc körüli időpontban megtekinthető, ez az a sárga folyadék, amelyben úszik az alvadék.)   Tejsavófehérjéket tartalmaz (a túróba/sajtba kicsapott kazeinből pedig minimálisat), továbbá laktózt is. Eredetileg állati takarmányozásra használták, de az nem olyan kifizetődő, mint emberi táplálékként eladni. Olcsóbb is, mint a tej, ezért gazdaságosabb ezt használni a tejtermékekben , mint a szimpla tejet. Ezért a savóport gyakran használják emberi táplálkozásra szánt élelmiszerekben, mi több, lehet kifejezetten fehérjeporként árusított savóport is vásárolni, amelyet a testépítők, sportolók előszeretettel fogyasztanak.  Azok a személyek, akik a tejsavófehérjékre allergiásak, nem fogyaszthatják és a laktózérzékenyek sem. 

Tehát: tejsavat szabad a tejallergiásoknak és laktózintoleranciásoknak fogyasztania.

Tejsavót nem szabad fogyasztani!

További irodalom a tejsavóval kapcsolatban: 

https://laktozerzekeny.hu/mi-tejsavo-azaz-tejsavo-jelentosege-laktozintoleranciasok-szamara/ 

https://issuu.com/tudas-alapitvany/docs/whey-2 

https://en.wikipedia.org/wiki/Whey 

A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen https://www.facebook.com/Eletmodunk/ Facebook oldalunkat!

Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/-érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com címre. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!

Köszönettel:  Noiro és Lin

Forrás:
Datum: 2018-04-06 06:02:24