Reklám

Kategóriák

Sertéscsülök pékné módra

Sertéscsülök pékné módra
Az a bizonyos pékné, akiről az étel a nevét kapta, a fáma szerint igen eszes és takarékos, mások szerint lusta asszony volt. Mikor hajnaltájt kisültek a kenyerek, és a derék pék aludni tért, az asszony csak betette a kemencébe a hússal, hagymával, krumplival megrakott cserépedényt, amelyben éppen délre megsült a finom étel.
Adag: 8
Elkészítési idő:120 P.
Nehézség:3
 
 
 

admin
   

Alapanyag

Alapanyag:
Mennyiség: Hozzáad
Név Mennyiség energia kalória szénhidrát feherje Zsír rost koleszterin
méz g Frissít 49.50 45.90 12.15 0.00 0.00 0.00 0.00
burgonya g Frissít 900.00 940.00 200.00 20.00 3.00 30.00 0.00
fokhagyma g Frissít 119.00 27.37 5.20 1.40 0.06 0.54 0.00
petrezselyemzöld g Frissít 60.00 62.00 10.00 4.00 0.00 0.00 0.00
étolaj Adatlap ml Frissít 450.00 103.50 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
sertés csülök g Frissít 5307.00 5055.00 4.50 240.00 435.00 0.00 1050.00
vöröshagyma g Frissít 105.00 100.00 20.75 3.00 0.50 5.00 0.00
fehérbor Adatlap ml Frissít 112.50 25.88 4.50 0.00 0.00 0.00 0.00
babérlevél (fűszer) g Frissít 46.95 0.00 11.25 1.14 1.26 0.00 0.00
bors (fűszer) Adatlap g Frissít 0.40 0.09 6.40 1.04 0.33 0.00 0.00
só (fűszer) Adatlap g Frissít 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
3115g
Összesen:
g
7150.35 6359.74 274.75 270.58 440.15 35.54 1050.00
  100.00 g 229.55 204.17 8.82 8.69 14.13 1.14 33.71
reset Belépés

Az a bizonyos pékné, akiről az étel a nevét kapta, a fáma szerint igen eszes és takarékos, mások szerint lusta asszony volt. Mikor hajnaltájt kisültek a kenyerek, és a derék pék aludni tért, az asszony csak betette a kemencébe a hússal, hagymával, krumplival megrakott cserépedényt, amelyben éppen délre megsült a finom étel.

1. A csülköket gondosan megtisztítjuk (a szőrmaradványokat leperzseljük, lekapargatjuk), megmossuk, lecsepegtetjük, alaposan bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal, majd mélyebb-nagyobb tepsibe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vastagabb gerezdekre-szeletekre vágjuk (ha aprók, egészben hagyjuk őket), és a fokhagymával, valamint a babérlevéllel együtt a csülkök köré szórjuk. Az olajat felforrósítjuk, megöntözzük vele a csülköket, alájuk öntjük a bort, majd lefedjük (vagy alufóliával letakarjuk), és a sütőben, olykor meg-megforgatva puhára pároljuk őket (kb. 1 és 1/2 óra).

3. Meghámozzuk és megmossuk a burgonyát. Kivesszük a tepsit a sütőből, a megpuhult csülkök bőrét hegyes-éles késsel (kockaszerűen), mélyen bevagdossuk . 2-3 ek. pecsenyelében elkeverjük a mézet, megkenjük vele a csülköket, melléjük szórjuk a hasábokra vágott burgonyát, majd visszatesszük a sütőbe, és fedetlenül további 45-50 percig sütjük-pirítjuk. Közben kétszer-háromszor lazán megforgatjuk a burgonyát a hagymás szaftban, és a csülköket is szorgosan kenegetjük a mézes pecsenyelével (ha imitt-amott nagyon pirulnának, a kényes részeket lazán betakarjuk alufóliadarabkákkal, de a burgonyának meg kell sülnie!).

4. A petrezselymet leöblítjük, finomra aprózzuk. Kivesszük a tepsit a sütőből, a csülköket nagyobb tálra rendezzük, melléjük szedjük a hagymás-fokhagymás burgonyát (vagy úgy, ahogy van, tepsiben tesszük asztalra), tetejüket meghintjük a petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Idénysalátát, ecetes savanyúságot kínálhatunk mellé.

Változatok:

Ha nagyok a csülkök, egy kevés felhevített olajban körbepirítjuk őket, majd 2-3 dl víz, 1,5 dl bor, a babérlevél, 10-12 szem bors és só hozzáadásával nagyobb edényben, a tűzhelylapon puhára pároljuk (kuktában a leggyorsabb). Ezután áttesszük őket egy sütőedénybe/tepsibe, bőrüket bevagdossuk, melléjük szórjuk a hagymát, fokhagymát és a burgonyát, megöntözzük olajjal és egy kevés főzőlével, majd a fenti módon piros-ropogósra sütjük. Egy-két határozott csavarintással akár el is távolíthatjuk belőlük a csontokat, így szebben tudjuk tálalni-díszíteni.

Megjegyzések:

Nagyon magyarosnak érezzük ezt az ízletes, tartalmas, kiadós csülök-ételt, pedig hát... bizony a regionális francia konyha egyik legnépszerűbb specialitása. Készíthetjük libacombbal is, amelyhez némi almával vagy birsalmával párolt vöröskáposzta illik.

Italajánlat:

Könnyű, száraz vörösbor

Forrás: http://www.lajosmari.hu/recept/287/sertescsulok-pekne-modra

Képek



A megjelenő értékek kalkulált értékek, melyek a hozzávalók összetétel minőségétől,gyártótól függően eltérhetnek az általunk tárolt adatoktól!
Ezért csak iránymutatónak haszálhatóak, ebből adodó esetleges károkért a felelőséget nem tudjuk vállani.