Olcsó húsnak híg a leve (I. rész)

Nem vagyok dietetikus, csak egyszerű fogyasztó, még tudatos vásárlónak sem mondanám magam...
De nap mint nap szembesülök azzal, hogy az emberek többsége nem tudja mit eszik, még a gyakorlott diétázók is belesétálnak a csapdába (akik elolvasnak minden címkét). Többségük ki tudja szűrni azokat az elemeket, amelyek a diétájuk szempontjából fontos, sajnos erre sem mindenki képes, vagy figyel oda eléggé.
Pár buktatóra szeretném felhívni a figyelmet, amibe mi is beleszaladtunk....


A darált húsokkal kezdeném:

Elég gyakran van az akciós pultban darált hús, na ez mennyire akciós?
400 gramm 4-500 Ft között.. nagyjából egy kiló comb ára is (kilónként maximum pár száz forinttal drágább lesz), amit a hentes az orrod előtt darál le..
Ok, a darálóban lehet még egyéb hús is ami zömmel a nyesedék, de ezeket a darálókat naponta kitakarítják, és ahol van forgalom is nem rohad bele reggelről a húsok széle, óhatatlan, ha kérsz 1kg darált húst annak a 20%-a nem az lesz amit lemért, hanem ami a darálóban van, de az is hús és nem is romlott... (érdemes előre engedni a sorban azt, akinél hallottad hogy ő is darált húst kér.. vigye ő a "szemetet".. te azt kapod, amit a hentes neki beletett... ;) )
Látod, hogy mit tettek bele a darálóba, hisz hűtőpultban van a hús, ha sok a nem jó minőségű termék akkor nézek más alternatívát, és felejtem a darált cuccot.


A kicsomagolt termékeknél maradva.

A nagy piros tábla elveszi az emberek eszét, annyira nem is jó az ár ami rajta van, főleg, ha figyelembe veszünk pár tényezőt.
Sokszor annyi szerepel rajta, származási hely: EU. ennyi elég is a jogszabályok szerint.
Jobb esetben fel van tüntetve hogy honnan származik az állat, hol csomagolták... sokaknak még ez se veri ki a szemét.
Gyakran a hazai húsárú is pocsék minőségű, amit pár száz km-re vágnak, csomagolnak a bolttól..
Mi lehet abban a húsban, ami (csak a példa kedvéért írok országokat) Lengyelországból származik (tudják, hogy exportra megy, és nyilván a java marad belföldön).


Ezek után átszállítják Romániába egy csomagoló/feldolgozó üzembe (itt már a "friss" hús utazott legalább egy napot, kirakodás, berakodás, ki tudja mennyit volt hűtőházon kívül...)
Ott az üzembe szépen lassan felkerül a futószalagokra.. nyilván ott is jut a helyi boltokba, a javát itt is félreteszik a többit csomagolják, fűszerezik és utazik tovább oda, ahol értékesítik (még 1 nap utazás nem biztos hogy jó körülmények között),
amire a boltokba kerül a friss csomagolt hús, legalább 5-6 nap telik el az állat leölésétől (nagy áruház láncok esetében több is, átadás átvétel közben többször is kétes körülmények között....)
Ez a hús nem mondható frissnek, mi is jártunk már úgy hogy a friss hús a serpenyőbe téve szépen lassan hulla-szürke lett, a zsiradék alatta piros és nem volt jó szaga.. (a kutya is otthagyta).Nézzük az összetételeket: 80% húskészítmény (gyakorlatilag vágóhídi hulladék), de ami az a 20% állományjavító, tartósítószer, fűszerek, színezékek, gyakran szója....Miért kell színezni? Egyszerű, mert nem fest jól eredeti formájában, a kedves vevő meg szereti a piros színű húst.(ki venne meg egy mócsingos szürkés masszát).
Miért fűszerezik előre? Hogy elnyomja a mellékízeket, esetleg a szagot.
(Speciális diétáknál számíthat az is, hogy milyen fűszer ment bele, lehet-e allergén anyag közte, de nincs benne sok, soha nem fogjuk megtudni mit raktak hozzá).


Hogy lehet az hogy a boltban szép piros a hús, és ha másnap az edénybe kerül.. nincs jó szaga és színe sem?
A védőgázas csomagolás, oxigénnel van dúsítva, ami szintén jó színt ad a husinak, a fűszerek is javítanak rajta....


Van még egy kedves szokásuk a nagy áruház láncoknak.. azt a húst darálják le, ami már a hűtőpultban nem néz ki jól, és nem lehet eladni (még a szokásos trükközések után sem).
Ez egy hangyányival talán jobb, mint a világot látott termék, a hústartalmuk is rendben van, de nem árt vigyázni velük és a túlzott hipószag, vagy a büdösödő hússzag a pultkörül intő jel lehet.


Még bele lehetne menni részletesebben, de nem szándékozom, én ezen érvek, szempotok figyelmbe vétele mellett igyekszem vásárolni.

admin