Mit takar a tejcukor-érzékenység?

Mit takar a tejcukor-érzékenység?

 
Vannak, akik nem fogyaszthatnak tejet, mert laktóz-intoleranciájuk van, tehát tejcukor-érzékenységük.
A tejcukor legnagyobb mennyiségben a tejben található meg. Ezt a vékonybél hámjában normál esetben megtalálható laktóz enzim felszívódás közben szőlőcukorra és galaktózra bontja. Abban az esetben, ha ez az enzim elveszíti az aktivitását vagy eleve hiányzik az élelmiszer fogyasztása után a laktóz a bélcsatornába rekedve panaszokat okoz. Ilyenkor puffadás, alhasi fájdalom, hasmenés vagy rossz közérzet a jellemző.
Jelen lehet már születéstől fogva vagy később is kialakulhat. A vele született laktóz-intolerancia esetében a csecsemő az anyatejet sem képes megemészteni. Ebben az esetben nagyon fontos a korai felismerés, különben fejlődési rendellenesség következhet be. Észrevehető, ha a kicsinek az evés után rendszeresen hasmenése lesz, illetve az élénk bélmozgás is gyanakvásra adhat okot. Ilyenkor speciális tápszerrel lehet pótolni az anyatejet.
A később jelentkező tejcukor-érzékenység általában a vékonybél nyálkahártyájának sérülése miatt következik be. Ennek hátterében húzódhat betegség, hasmenés vagy bizonyos gyógyszerek szedése is.
A laktóz-érzékenység egy enzim hiányos állapot, nagy részben nem múlik el, de együtt lehet vele élni. Megfelelő étkezéssel kiküszöbölhetőek a tünetek. Érdemes azzal tisztában lenni, hogy némelyik gyógyszer is tartalmaz laktózt, ezért fontos tájékozódni beszedés előtt.
 
forrás: http://hir.ma/eletmod/mit-takar-a-tejcukor-erzekenyseg/110072
admin